Πώς μπορώ να γίνω ιατροδικαστής?

Πολλά νέα παιδιά, πλησιάζοντας στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, αναρωτιούνται πώς μπορεί να γίνει κάποιος ιατροδικαστής. Το ερώτημα αυτό ωστόσο, διατυπώνεται και από μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που θέλουν να μάθουν ποια είναι η εκπαίδευση ενός ιατροδικαστή. Στο σύντομο αυτό άρθρο θα αναλύσουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να γίνει ιατροδικαστής και ποιά είναι η επαγγελματική εξέλιξη ενός ιατροδικαστή.

Ο ιατροδικαστής είναι γιατρός

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, όμως αρκετός κόσμος δεν το γνωρίζει. Για να γίνει κάποιος ιατροδικαστής πρέπει πρώτα να σπουδάσει ιατρική. Στην Ελλάδα οι σπουδές στην ιατρική διαρκούν 6 χρόνια. Κατα τη διάρκεια των 6 αυτών χρόνων, ο φοιτητής σπουδάζει τόσο τα προκλινικά (ανατομία, φυσιολογία, βιοχημεία) όσο και τα κλινικά μαθήματα (παθολογία, χειρουργική, καρδιολογία κτλ). Σε αυτό το στάδιο, η εκπαίδευση που παίρνει ένας μέλλον ιατροδικαστής, είναι ακριβώς η ίδια με αυτή των υπολοίπων ιατρών. 

Ειδικότητα της ιατροδικαστικής

Αυτό είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο τμήμα της εκπαίδευσης ενός ιατροδικαστή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μετά την ιατρική σχολή, ο ιατροδικαστής παρακολουθεί μαθήματα νομικής και κάπως έτσι γίνεται τελικά ιατροδικαστής. Αυτό δεν ισχύει... Για να γίνει κάποιος ιατροδικαστής θα πρέπει να εκπαιδευτεί στην ειδικότητα της ιατροδικαστικής. Η ειδικότητα της ιατροδικαστικής είναι μία ειδικότητα όπως όλες οι άλλες (π.χ. καρδιολογία, νευρολογία κτλ). Με βάση τον πρόσφατο διάταγμα Γ5α/Γ.Π.οικ. 64843 (ΦΕΚ 4138 της 20/9/2018) o συνολικός χρόνος εκπαίδευσης της Ιατροδικαστικής είναι πέντε (5) έτη και διανέμεται ως εξής:

1 έτος παθολογική ανατομική

3 έτη ιατροδικαστική σε εργαστήριο ΑΕΙ

4 μήνες ψυχιατρική

4 μήνες παθολογία

4 μήνες γενική χειρουργική ή ορθοπεδική

Με απλά λόγια, μετά τα 6 χρόνια της ιατρική, αν κάποιος θέλει να γίνει ιατροδικαστής, θα πρέπει να εκπαιδευτεί άλλα 5 χρόνια στην ειδικότητα της ιατροδικαστικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των 5 ετών, εκπαιδεύεται σε μία πληθώρα θεμάτων και ιατροδικαστικών τεχνικών (νεκροψία-νεκροτομή, κλινική ιατροδικαστική εξέταση, παθολογοανατομία κτλ). Η ειδικότητα της ιατροδικαστικής παρέχεται κατα βάση σε εργαστήρια ιατροδικαστικής των ΑΕΙ. Στην Ελλάδα τα εργαστήρια που παρέχουν αυτή την ειδικότητα είναι τα εργαστήρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης. 

Έχει ο ιατροδικαστής γνώσεις νομικής?

Το πρώτο και το βασικό που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι ο ιατροδικαστής είναι γιατρός και όχι δικαστής (ή δικηγόρος). Ο ιατροδικαστής δε λαμβάνει κάποια “επίσημη” εκπαίδευση στη νομική. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ειδικότητας, ο εκπαιδευόμενος ιατροδικαστής αποκτά κάποιες απαραίτητες γνώσεις του ποινικού κώδικα (π.χ. άρθρα για σωματικές βλάβες) καθώς και αρκετές εμπειρικές γνώσεις που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων, τους πραγματογνώμονες κτλ. 

Σε επόμενα άρθρα μας, θα εξηγήσουμε ποιό ακριβώς είναι το έργο του ιατροδικαστή και πώς σχετίζεται με την απονομή της δικαιοσύνης. 

Previous
Previous

Covid-19 και νεκροτομές

Next
Next

Έχω γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Alzheimer;